torek, 5. maj 2009

Cunami

KAJ JE CUNAMI
Cunami je ogromna količina vode, ki se sprošča od centra potresa ki se zgodi na dnu oceana in potuje v obliki valovanja do obale, tem valovom se reče potresni valovi. Te valovi lahko dosežejo hitrost tudi od 640 do 800 km/h odvisno od globina morja. Tem valovom recemo cunami. Ime cunami je nastalo iz japonskih besed pristanišče( tsu) in valovi (nami).


Valovi lahko dosežejo velikost do 30 metrov in ko se približajo plitvi vodi postanjejo smrtonosni ter povzročijo veliko materialne škode.Valovom lahko rečemo tudi plimini valovi, čeprav nimajo nobene povezave z plimo in oseko. Tako jih imenujejo zato ker ko se val priblizuje obali se vodna gladina obnaša kot nasilna plima. V globokoih vodah so valovi niski in široki in razdalje med njimi so lahko tudi do 150 kilometrov, zmeraj bolj se približujejo obali večji so.

KAKO NASTANE CUNAMI
Cunamiji nastanejo zaradi podvodnega vulkana ali vulkanskega odtoka, lahko tudi zaradi drugih vulkanskih eksplozij, udori ali večje padov meteoritov v morje ali bližino morja, ali pa zaradi zdrsa zemljskih tal.


POSLEDICE
Posledice cunamijev so lahko zelo velike in tragične. Ce so ljkudje pravočasno obveščeni o ogromnem valu je tako manj življenj ogroženih, ampak vseno nastane veliko opostošenje v naslejih, veliko domov je uničenih in velike površine tal so poplavljene.
ZGODOVINA CUNAMIJEV
Ljudje so prvič začeli pisati o cunamijih v 18. stol. Od takrat se je zgodilo ze veliko morilskih cunamijev.
-Leta 1868 je obalo Haveajev zajel velik val ki je pomoril kar 77 ljudi in premaknil skoraj vse kar je bilo mogoče kar pol kilometra v notranjost obale.Njegova magnituda je bila 7,75.
-Leta 1923 pa je cunami zadel vzhodno obalo Japonske. Višina valov je dosegala kar 12 metrov. Poleg velike škode, ki jo je povzrocil val je bilo mrtvih kar 100 ljudi.
-Naslednji hud cunami se je zgodil leta 1979 v Kolumbiji in Ekvadorju. Val v Ekvaodorju je porusil 6 ribiških vasi in pomoril na stotine ljudi

- Najhujsi cunami pa je se zgodil leta 2004 v jugovzhodni Aziji. To je bil namočnejsi potres po letu 1964 z magnitudo 9. Valovi so dosegali višine do 15 metrov in so zahtevali 220 000 življenj po nekaterih oceanih pa kar do 300.000. Valovi cunamija so dosegali kar 4500 metrov od epicentra potresa. 800 metrov od epicentra potesa so najdli zadnjo žrtev. Kasneje je imelo posledice tudi plimovanje. Posledice so bile katastrofalne.
.

Ni komentarjev:

Objavite komentar